Baigli- Cozonac unguresc

de mena29 in Dulciuri, 22 Ian 2017 | 11138 vizualizari

 

   De multa vreme ma gandesc la Baigli.  M-am gandit sa incerc si eu sa-i fac si va spun sincer ca am fost foarte incantata de rezultat. Am tot cautat retete in stanga si in dreapta si m-am oprit asupra retetei de Baigli a Jamilei.
 P.S. Sa nu-mi cereti ca n-am, i-am facut anul trecut de Paste. Am acolo si doua poze, nu de alta dar sa va convingeti singuri :))))

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:
  • 500 g faina
  • 70 g zahar
  • 7 g drojdie uscata
  • 1/4 lingurita sare
  • 200 g unt la temperatura camerei
  • 150 ml lapte caldut
  • 2 galbenusuri
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • coaja rasa de la o lamaie
  • Pentru umplutura de nuca:
  • 250 g nuca macinata
  • 70 g zahar
  • 100 ml lapte
  • coaja rasa de lamaie
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • Pentru umplutura de mac:
  • 250 g mac macinat
  • 70 g zahar
  • 100 ml lapte
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 1 ou pentru uns cozonacii
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Baigli- Cozonac unguresc:

  Prima data pregatim aluatul. Cernem faina, adaugam drojdia uscata si incorporam untul care trebuie sa fie la temperatura camerei. Vom obtine o compozitie nisipoasa, la fel ca la aluatul pentru tarte. Adaugam laptele caldut, galbenusurile, sarea, zaharul, extractul de vanilie si coaja rasa de la o lamaie. Framantam bine aluatul circa 5 minute. Invelim aluatul intr-o folie alimentara si-l dam la frigider pentru 30 de minute. In acest timp, vom pregati cele doua umpluturi. Pentru umplutura de nuca, punem laptele intr-un vas pe foc, adaugam zaharul si lasam laptele sa fiarba pana cand se dizolva zaharul. Luam laptele de pe foc si-l punem peste nuca macinata, adaugam coaja de lamaie si extractul de vanilie. Amestecam din nou si trecem la pregatirea umpluturii de mac. Procedam exact la fel cum am procedat la pregatirea umpluturii de nuca. Punem laptele cu zaharul intr-un vas pe foc, sa fiarba pana se dizolva zaharul, turnam laptele fiert peste macul macinat, adaugam coaja de lamaie si extractul de vanilie si amestecam din nou. 

Scoatem aluatul din frigider, il taiem pe jumatate, oprim o parte iar cealalta jumatate o lasam la frigider. Intindem aluatul intr-o foaie subtire, dreptunghiulara, punem deasupra umplutura de nuca, o intindem bine pe suprafata aluatului, lasind insa circa 2-3 cenimetri din margine aluatul fara umplutura. Dupa ce am intins bine umplutura , aducem marginile laterale peste umplutura si rulam frumos aluatul. Cand ajungem aproape de final, ungem marginea cu albus de ou pentru a se lipi bine dupa care rulam pana la capat. Procedam exact la fel si cu cealalta jumatate de aluat pe care o vom umple cu compozitia de mac. Cat timp pregatim cel de-al doilea baigli, pe primul il lasam la frigider. Este foarte important sa stea la rece pentru ca aluatul sa nu dospeasca pentru ca altfel, aluatul va crapa in cuptor. Dupa ce am pregatit cei doi cozonaci, ii punem in tava tapetata cu hartie de copt si ii ungem cu galbenus de ou. Dam tava cu cei doi cozonaci la frigider pentru circa 10 minute pana se usuca galbenusul pe ei. Cand galbenusul s-a uscat pe ei si nu se ia pe degete, ungem cozonacii cu albus de ou si ii dam din nou la frigider pentru inca 10 minute. Dupa cele 10 minute, timp in care s-a uscat si albusul, scoatem cozonacii de la frigider si ii intepam cu o scobitoare din loc in loc, adanc,  pentru a nu crepa in timpul coacerii. Dam cozonacii la  cuptorul preincalzit la 180 grade C, pentru circa 35-40 minute. Cand cozonacii s-au copt, este obligatoriu sa-i lasam sa se raceasca bine inainte sa-i taiem, altfel se vor sfarama cand ii taiem. Ii pastram inveliti in folie alimentara. Trebuie neaparat sa-i incercati deoarece sunt o bunatate. Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Baigli- Cozonac unguresc" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (38)

Rahela Velicu 1

23.01.2017, 11:41

mihaelar63 1

23.01.2017, 15:00

Daca spui baigli se intampla ceva ciudat cu mine . Se ciulesc urechile si adulmec aroma

Gherca Daniela 1

23.01.2017, 20:35

delicios!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Limonada a la Cleme - reteta racoritoare si plina de vitamine

pe 02.05 la 20:10

Carrot cake reteta de tort de morcovi cu crema de branza

pe 02.05 la 14:02

Plăcinte cu carne - aperitiv gustos cu carnea rămasă

pe 02.05 la 11:25

Tiramisu la pahar cu cozonac - Rețeta unui desert ușor și delicios

pe 02.05 la 10:57

TOP
utilizatori

laura_n

3385 puncte

Rocsi

2610 puncte

Constelatialeu

2522 puncte

Catalina L

1978 puncte

oanapl

1227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Prajitura Tosca